Aptima mRNA HPV test

20 Μαρτίου 2024

Η εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κυρίως στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Αν και σχεδόν όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV, ελάχιστες από αυτές θα εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις -ιδίως σε νέες γυναίκες- ο ιός αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να επηρεάσει τον τράχηλο. Κάποιες φορές όμως η λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να γίνει μακροχρόνια (εμμένουσα) και να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να είναι χαμηλόβαθμες (LSIL) ή υψηλόβαθμες (HSIL).

Ο προληπτικός έλεγχος με thin prep Παπ Τεστ + HPV test, γνωστό και ως co-testing προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ολες οι ιατρικές εταιρίες των ΗΠΑ (American cancer society, ACOG, ASCCP, US Preventive Task Forceκ.α.) συστήνουν ο έλεγχος των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να γίνεται με τον συνδυασμό Παπ Τεστ + HPV-test (co-testing).

HPV mRNA Test

Τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας ένα μοριακό τεστ τελευταίας γενιάς που ανιχνεύει την ενεργό HPV λοίμωξη. Συγκεκριμένα, ανιχνεύει δύο ογκοπρωτεΐνες του ιού, τις Ε6/Ε7, οι οποίες καθιστούν τον ιό HPV ογκογόνο.

Αυτές οι δύο ογκοπρωτεΐνες καθιστούν τα κύτταρα του τραχήλου «αθάνατα», με αποτέλεσμα τη συσσώρευση γενετικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του mRNA HPV Test είναι πως ανιχνεύει μόνο την ενεργό λοίμωξη από HPV και όχι απλά την παρουσία του ιού. Με απλά λόγια, ανιχνεύει τις HPV λοιμώξεις που έχουν το δυναμικό να εξελιχθούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται το Aptima HPV mRNA τεστ, εγκεκριμένο από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

  • Ανιχνεύει τους 14 υψηλού κινδύνου τύπους του ιού (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68)
  • Τυποποιεί τους 2 πιο συχνούς τύπους στους διηθητικούς καρκίνους τραχήλου της μήτρας, HPV 16, HPV 18.
  • Τυποποιεί και τον HPV 45, που είναι ο 3ος πιο συχνός τύπος στα τραχηλικά αδενοκαρκινώματα.

Οι 3 τύποι μαζί, HPV 16, HPV 18 και HPV 45 ευθύνονται για το 71% όλων των καρκίνων 5,6,8

  • Διαχωρίζει την λανθάνουσα από την ενεργό HPV λοίμωξη.
  • Υποδεικνύει υποκείμενη υψηλόβαθμη αλλοίωση.

Ποια είναι τα οφέλη του Aptima HPV mRNA test?

Έχει πολύ υψηλή ευαισθησία και συνεπώς αναγνωρίζει εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο ή νοσούν ήδη.

Ταυτόχρονα, έχει πολύ υψηλότερη ειδικότητα από τα κλασσικά HPV DNA τεστ, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Συνεπώς, ο κίνδυνος μία γυναίκα να έχει σοβαρή βλάβη στον τράχηλο της (CIN3+) όταν έχει Aptima τεστ αρνητικό είναι σχεδόν ανύπαρκτος (< 0,031%).           

Τέλος, το Aptima mRNA HPV test έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο HPV τεστ, για διάστημα έως και 7 έτη.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ HPV DNA και HPV mRNA test?

> Όλα τα HPV DNA test εντοπίζουν απλά την παρουσία του ιού.

> Μόνον το HPV mRNA test έχει την ικανότητα να ανιχνεύει την ενεργό HPV λοίμωξη και συνεπώς τις γυναίκες που κινδυνεύουν πραγματικά.

Πως γίνεται η λήψη του mRNA HPV τεστ?

Η λήψη του Aptima mRNA HPV test μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη λήψη του ThinPrep Παπ Τεστ με μία επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το co-testing, δηλαδή ο συνδυασμός Τεστ Παπ υγρής φάσης + AptimaHPV mRNA test προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όταν οι δύο εξετάσεις ThinPrep Παπ Τεστ και Aptima mRNA HPV test είναι αρνητικές, η γυναίκα μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν κινδυνεύει από κάποια σοβαρή αλλοίωση ή καρκίνο στον τράχηλο της.

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Ταξίδι με αεροπλάνο στην εγκυμοσύνη
Πολλές από εσάς θα αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αεροπορικώς ενώ είστε έγκυος, είτε για να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που ζουν μακριά είτε για διακοπές με το σύντροφο και τους φίλους σας.
Υστερεκτομή
H υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνήθως αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα. Ο γιατρός ενδέχεται επίσης να αφαιρέσει μέρος από τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, ανάλογα με την αιτία της υστερεκτομής. Μετά από μια υστερεκτομή, η γυναίκα σταματά να έχει έμμηνο ρύση και δεν μπορεί ασφαλώς να μείνει έγκυος.
Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις - 10 συμβουλές για να τις αποφύγετε
Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η πλειοψηφία των υποτροπιάζουσων ουρολοιμώξεων οφείλεται στο βακτήριο Escherichia coli, ενώ λιγότερα συχνά εντοπίζονται : Enterococcus faecalis, Klebsiella, Proteus mirabilis ή Staphylococcus.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών