Κυστεοκήλη

Τι είναι η κυστεοκήλη?

Η κυστεοκήλη είναι μία κατάσταση στην οποία η ουροδόχος κύστη και το πρόσθιο κολπικό τοίχωμα ¨πέφτουν¨ μέσα στον κόλπο.

Συνήθως, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί που υποστηρίζουν το κολπικό τοίχωμα, κρατούν την ουροδόχο κύστη στη θέση της. Στην κυστεοκήλη όμως, οι μύες και οι ιστοί αυτοί χαλαρώνουν, επιτρέποντας στην κύστη να μετακινηθεί προς τα κάτω.

Η κυστεοκήλη είναι ο συχνότερος τύπος πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Πρόπτωση συμβαίνει όταν τα κολπικά τοιχώματα, η μήτρα ή και τα δύο χάνουν τη φυσιολογική τους στήριξη και προβάλουν μέσα στον κόλπο ή και έξω από αυτόν. Η πρόπτωση μπορεί επίσης να αφορά την κύστη (κυστεοκήλη) ή και το έντερο (ορθοκήλη).

Ο βαθμός της κυστεοκήλης μπορεί να είναι από 1 έως 4. Το στάδιο 1 είναι η ηπιότερη μορφή κυστεοκήλης, ενώ τα στάδια 3 και 4 είναι τα πιο σοβαρά. Σε μεγάλη κυστεοκήλη μπορεί η ουροδόχος κύστη και τα κολπικά τοιχώματα να βγαίνουν αρκετά εκατοστά έξω από τον κόλπο.

Πόσο συχνή είναι η κυστεοκήλη?

Η κυστεοκήλη είναι ιδιαίτερα συχνή. Υπολογίζεται ότι οι μισές γυναίκες που έχουν γεννήσει έχουν κάποιου βαθμού πρόπτωση, συμπεριλαμβανομένου και κυστεοκήλης.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κυστεοκήλη?

Αν και η κυστεοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται με την ηλικία καθώς αποδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους και οι γύρω ιστοί.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • Φυσιολογικός τοκετός
 • Προηγούμενο χειρουργείο όπως υστερεκτομή
 • Αυξημένο σωματικό βάρος
 • Σοβαρή δυσκοιλιότητα
 • Άρση μεγάλου βάρους
 • Χρόνιος βήχας
 • Κληρονομικότητα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστεοκήλης?

Όσο μεγαλύτερη είναι η κυστεοκήλη τόσο σοβαρότερα είναι συνήθως τα συμπτώματα που προκαλεί.

Αυτά μπορεί να είναι:

 • Ένα ¨εξόγκωμα¨ σαν μπαλάκι που  προβάλει από τον κόλπο
 • Πίεση χαμηλά στον κόλπο ή την πύελο
 • Ακράτεια ούρων
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Χαμηλή ροή ούρων
 • Αίσθημα πως θέλετε να ουρήσετε ξανά αμέσως μετά το τέλος της ούρησης
 • Συχνουρία ή επιτακτικότητα

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι εντονότερα όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, βήχετε ή στέκεστε πολύ ώρα όρθια.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω?

Ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει σωστά την κυστεοκήλη είναι ο ειδικός Ουρογυναικολόγος.

Για τη διάγνωση της κυστεοκήλης ο Ουρογυναικολόγος θα εκτιμήσει τα συμπτώματά, το ιατρικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Μέσω διάφορων δοκιμασιών θα καθοριστεί ο βαθμός της κυστεοκήλης και κατά πόσο αυτή προκαλεί και άλλα προβλήματα όπως π.χ. με την ούρηση. Επίσης, η κυστεοκήλη μπορεί να συνυπάρχει με πρόπτωση και άλλων πυελικών οργάνων όπως της μήτρας ή του ορθού (ορθοκήλη).

Εάν δυσκολεύεστε να αδειάσετε τελείως την κύστη σας, εμφανίζεται συμπτώματα από το ουροποιητικό ή πρόκειται να χειρουργηθείτε, τότε πολύ πιθανό να χρειαστείτε μέτρηση υπολείμματος ή και πλήρη Ουροδυναμικό Έλεγχο.

Πως αντιμετωπίζεται η Κυστεοκήλη?

Η κυστεοκήλη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με χειρουργείο. Το χειρουργείο ονομάζεται πρόσθια κολπορραφία, έχει μικρή διάρκεια και γρήγορη αποθεραπεία. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, η κύστη τοποθετείται στην φυσιολογική της θέση, αποκαθίστανται οι ιστοί που έχουν χαλαρώσει καθώς και ο κόλπος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αποκατάσταση της ακράτειας ούρων στο ίδιο χειρουργείο.

Σε γυναίκες που το ιστορικό τους δεν επιτρέπει τη χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει χρήση κολπικού πεσσού. Ο κολπικός πεσσός μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ανατάξει την κυστεοκήλη, όμως χρειάζεται συχνές αλλαγές και δεν επιτρέπει συνήθως τις σεξουαλικές επαφές. Διαβάστε περισσότερα για τον κολπικό πεσσό ΕΔΩ.

Μπορώ να κάνω κάτι για να εμποδίσω την εμφάνιση της κυστεοκήλης?

Συνήθως η κυστεοκήλη δεν μπορεί να προληφθεί όμως μπορείτε να δοκιμάστε τα παρακάτω για να καθυστερήσετε την εξέλιξή της:

 

 • Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους
 • Διατηρείστε φυσιολογικό βάρος σώματος
 • Αποφύγετε μεγάλα βάρη
 • Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα
 • Αντιμετωπίστε τον χρόνιο βήχα

 

 

 

 

 

 

Συνεχίστε την Ανάγνωση

vaginal pessaries in different sizes
Κολπικός Πεσσός
Ο κολπικός πεσσός είναι ένας συντηρητικός τρόπος αντιμετώπισης της πρόπτωσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο ή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να χειρουργηθούν
Κολπική Ξηρότητα
Η κολπική ξηρότητα εμφανίζεται όταν το σώμα της γυναίκας έχει λιγότερα οιστρογόνα όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση. Τα χαμηλά οιστρογόνα οδηγούν σε λέπτυνση, ξηρότητα και φλεγμονή των τοιχωμάτων του κόλπου αλλά και των γύρω ιστών προκαλώντας διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Ακράτεια Ούρων στη Γυναίκα
Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια -δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας- απώλεια ούρων και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να καταρρίψουμε το μύθο πως η ακράτεια ούρων αφορά μόνο γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι πολύ συχνή κατάσταση και μάλιστα υπολογίζεται ότι 3 στις 10 γυναίκες μέσης ηλικίας θα εμφανίσει κάποια στιγμή ακράτεια

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών