Πρόπτωση Μήτρας
Γράφει ο ιατρός κ. Χρήστος Καλαντζής
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος MSc-PhD
Τι είναι η πρόπτωση?
Η πρόπτωση είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που επηρεάζει την καθημερινότητα και συνεπώς την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως.
Συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα όργανα της πυέλου ¨γλιστρούν¨ από την φυσιολογική τους θέση και μπορεί να προβάλλουν στον κόλπο.
Η πρόπτωση είναι μια κατάσταση που συνήθως εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου και δεν αφορά μόνο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και πολύ νεότερες ιδίως μετά από φυσιολογικούς τοκετούς.
Μεγάλη σημασία έχει να γίνει έγκαιρη και σωστή διάγνωση του προβλήματος.
Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Χρήστος Καλαντζής διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της πρόπτωσης και εξατομικευμένα θα προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για εσάς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης?
Η πρόπτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
- ενόχληση-μπούκωμα στον κόλπο
- την αίσθηση ότι κάθεστε πάνω σε μπάλα
- να ψηλαφήστε κάτι που προβάλει από τον κόλπο
- ενόχληση κατά την επαφή
- προβλήματα με την ούρηση όπως το να αισθάνεστε ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει τελείως, συχνοουρία ή και απώλεια ούρων όταν βήχετε φταρνίζεστε ή ασκείστε (stress ακράτεια ούρων)
- Ορισμένες φορές η πρόπτωση πυελικών οργάνων ειδικά σε αρχόμενα στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης για άλλον λόγο όπως στη λήψη του τεστ ΠΑΠ.
Ποιοι είναι οι τύποι της πρόπτωσης?
Οι κυριότεροι τύποι πρόπτωσης είναι οι ακόλουθοι:
> Κυστεοκήλη: Η ουροδόχος κύστη προβάλλει στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου
> Πρόπτωση μήτρας: η μήτρα χάνει τη στήριξη της και προβάλλει εντός του κόλπου ή και εκτός αυτού
> Ορθοκήλη: τμήμα του εντέρου προβάλλει στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου
> Πρόπτωση κόλπου: είναι η πτώση της κορυφής του κόλπου σε γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για αφαίρεση της μήτρας τους.
H πρόπτωση πυελικών οργάνων ταξινομείται σε μια κλίμακα από ένα έως 4 ανάλογα με τη σοβαρότητα με τον βαθμό 4 να αφορά τη σοβαρότερη πρόπτωση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πώς είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να έχει ταυτόχρονα περισσότερους από έναν τύπο πρόπτωσης. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα.
Διαβάστε περισσότερα για την κυστεοκήλη ΕΔΩ.
Διαβάστε περισσότερα για την ορθοκήλη ΕΔΩ.
Γιατί εμφανίζεται η πρόπτωση στις γυναίκες?
Η πρόπτωση συμβαίνει όταν οι μύες και οι λοιποί ιστοί που φυσιολογικά στηρίζουν τα πυελικά όργανα και συνιστούν το πυελικό έδαφος γίνονται αδύναμοι και δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν τα όργανα σε μια σταθερή θέση.
Αρκετοί είναι εκείνοι οι παράγοντες που μπορεί να κάνουν αδύναμο το πυελικό σας έδαφος και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πρόπτωσης.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Η εγκυμοσύνη και τοκετός : ειδικά εάν είχατε ένα δύσκολο τοκετό ή εάν γεννήσατε ένα μεγάλο μωρό
- Η εμμηνόπαυση
- Το αυξημένο σωματικό βάρος
- Η σοβαρή δυσκοιλιότητα
- Άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούν χρόνιο βήχα και αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
- Το ιστορικό αφαίρεσης της μήτρας
- Η συχνή ανύψωση μεγάλου βάρους ιδίως εάν σχετίζεται με την εργασία σας
Επίσης, υπάρχουν και κάποιες ειδικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν πιθανά σε πρόπτωση όπως τα σύνδρομα Marfan, Ehlers-Danlos και υπερκινητικότητας των συνδέσμων.
Πώς μπορεί να προληφθεί η πρόπτωση ?
Όπως είπαμε η πρόπτωση οφείλεται στη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ενδυναμώνουν διαρκώς αυτούς τους μυς.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ειδικές ασκήσεις όπως οι ασκήσεις Kegel.
Άλλοι τρόποι πρόληψης μπορεί να είναι:
- Υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση με στόχο τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος. τα περιττά κιλά και ιδίως η κεντρική παχυσαρκία είναι λόγοι άσκησης πίεσης στο πυελικό έδαφος.
- Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με προσθήκη φυτικών ινών και αρκετού νερού στην καθημερινότητα.
- Διακοπή καπνίσματος για την αποφυγή χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων που οδηγούν σε χρόνιο βήχα
- Αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους και ορθοστασίας. Πολλές φορές η φύση της δουλειάς μιας γυναίκας απαιτεί μεγάλα διαστήματα ορθοστασίας ή το να σηκώνει συχνά βάρη. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχουν διαλείμματα στα οποία θα κάθεστε.
- Διαμεσολάβηση εύλογου χρονικού διαστήματος ανάμεσα στις εγκυμοσύνες και τους τοκετούς ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο πυελικό έδαφος να αποκατασταθεί.
Οι γυναίκες που έχουν κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα με πρόπτωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς έχει φανεί από μελέτες πως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνιση της πρόπτωσης και στις ίδιες λόγω οικογενειακού ιστορικού.
Πως αντιμετωπίζεται η πρόπτωση ?
Εάν δεν έχετε συμπτώματα και η πρόπτωση είναι η ήπια αυτό που θα χρειαστείτε είναι μια τακτική παρακολούθηση για την εκτίμηση της εξέλιξης της πάθησης.
Εάν τα συμπτώματά σας είναι πιο σοβαρά ή επηρεάζουν την καθημερινότητά σας τότε μάλλον χρειάζεστε κάποια μέθοδο αντιμετώπισης. Σήμερα η πρόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που προσφέρουν γρήγορη ανάρρωση.
Επίσης, σε ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να χειρουργηθούν προτείνεται η χρήση κολπικού πεσσού.
Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Χρήστος Καλαντζής ειδικός στην αντιμετώπιση της πρόπτωσης θα συζητήσει μαζί σας τα συμπτώματα, το ιστορικό, τον τύπο και βαθμό της πρόπτωσης και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.