Μαιευτική

Ταξίδι με αεροπλάνο
Πολλές από εσάς θα αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αεροπορικώς ενώ είστε έγκυος, είτε για να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που ζουν μακριά είτε για διακοπές με το σύντροφο και τους φίλους σας.
Διαβήτης Κύησης
Ο Διαβήτης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός ως Διαβήτης Κύησης. Συμβαίνει επειδή το σώμα της εγκύου δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης και να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης. Ο Διαβήτης Κύησης είναι αρκετά συχνός και εμφανίζεται σε περίπου 5 στις 100 εγκυμοσύνες.
Υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη
Τα υπερηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητα καθώς παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η υπερηχογραφία είναι μία ασφαλής, μη επεμβατική μέθοδος με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια  που χρησιμοποιεί ακουστικά κύματα υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση του εμβρύου.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ειδικά εάν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του μωρού σας αλλά και εσάς την ίδια. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφών ώστε να πετύχετε ισορροπημένη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.
Προεκλαμψία
Η προεκλαμψία είναι μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης που επηρεάζει μέχρι και 8 στις 100 έγκυες γυναίκες. Προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση και εμφάνιση λευκώμα τος στα ούρα. Συνήθως είναι ήπια και επηρεάζει ελάχιστα την εγκυμοσύνη, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει τόσο την υγεία της εγκύου όσο και του εμβρύου.
Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού. Είτε είναι προγραμματισμένη είτε αναπάντεχη σίγουρα έχετε ενθουσιασμό, χαρά αλλά και πολλές απορίες ή ανησυχία. Οι πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη είναι πολλές και μπορεί να προέρχονται από το διαδίκτυο, τους φίλους ή τους συγγενείς. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, το ίδιο και η εγκυμοσύνη της.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών