Γυναικολογία

Ιός HPV
Ο HPV, δηλαδή ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papilloma virus) αποτελείται από μία ομάδα ιών που εμφανίζονται με εξαιρετική συχνότητα. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV. Από αυτούς περίπου οι 40 επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και πιο συγκεκριμένα το δέρμα του αιδοίου, του πέους ή του πρωκτού, καθώς και το βλεννογόνο του κόλπου, του τραχήλου και του ορθού. Περίπου 13 τύποι HPV σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ονομάζονται «υψηλού κινδύνου».
Αντισύλληψη
Ο όρος αντισύλληψη αναφέρεται σε μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Οι μέθοδοι αυτοί μπορεί να εφαρμόζονται από τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Όσον αφορά τους λόγους που ένα ζευγάρι επιθυμεί αντισύλληψη, αυτοί μπορεί να είναι αυστηρά προσωπικοί, να αφορούν προβλήματα υγείας, οικογενειακού προγραμματισμού κ.α.
Ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας. Αποτελούνται από λεία μυϊκά κύτταρα και περιβάλλονται από ένα λεπτό στρώμα κολλαγόνου και μυϊκών ινών. Το μέγεθός τους διαφέρει καθώς μπορεί να είναι από πολύ μικρά με διάμετρο μικρότερη από ένα εκατοστό έως πολύ μεγάλα και να φθάνουν τα 20 εκατοστά.
Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι η στιγμή που η έμμηνος ρύση σταματά καθώς οι ωοθήκες μειώνουν συνεχώς την παραγωγή οιστρογόνων ενώ ταυτόχρονα διακόπτεται και η ωορρηξία.
Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο (PMS)
Το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο (PMS)  χαρακτηρίζεται από μια ευρεία γκάμα σημείων και συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένoυ αλλαγές στη διάθεση, ευαισθησία στους μαστούς, εξάντληση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι έως και 3 στις 4 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν βιώσει κάποια μορφή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
γυναίκα με πόνο λόγω ενδομητρίωσης
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όπου ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου βρίσκεται εκτός της μήτρας και συνήθως στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες. Είναι αρκετά συχνή κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 10 γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ωορρηξία, ακόμα και να τη διακόψει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών