Ταξίδι με αεροπλάνο στην εγκυμοσύνη
Γράφει ο ιατρός κ. Χρήστος Καλαντζής
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος MSc-PhD
Πολλές από εσάς θα αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αεροπορικώς ενώ είστε έγκυος, είτε για να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που ζουν μακριά είτε για διακοπές με το σύντροφο και τους φίλους σας.
Τα περιστασιακά ταξίδια με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι επικίνδυνα για εσάς ή το έμβρυο, με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.
Οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας (ειδικά άνω των 4 ωρών) αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης, ενώ πάντα θα πρέπει να έχετε κατά νου εάν υπάρχουν οργανωμένες ιατρικές υποδομές στον προορισμό που έχετε επιλέξει.
Ο παρακάτω οδηγός έχει σκοπό να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες σας.
Τα αεροπορικά ταξίδια είναι επιβλαβή για το μωρό μου ή εμένα?
Σε εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές δεν φαίνεται οι πτήσεις να προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Οι αλλαγές στην πίεση του αέρα και η μικρή έκθεση στην ακτινοβολία που εκτίθενται οι επιβάτες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου.
Μερικές έγκυες νιώθουν αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Μπορεί να νιώσετε:
- Τα πόδια σας να πρήζονται εξαιτίας της κατακράτησης υγρών
- Ρινική συμφόρηση ή πρόβλημα με τα αυτιά λόγω αλλαγής πίεσης
- Επιδείνωση της ναυτίας
Είναι ασφαλές να ταξιδέψω σε όλη την εγκυμοσύνη?
Είναι καλύτερο να ταξιδέψετε πριν τις 37 εβδομάδες κύησης καθώς από εκεί και μετά ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπουν την επιβίβαση μετά το τέλος της 36ης εβδομάδας.
Καλό θα είναι να ζητήσετε μία βεβαίωση από τον γυναικολόγο σας πριν ταξιδέψετε καθώς πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί για να επιβεβαιωθεί η ηλικία κύησης.
Εάν είστε έγκυος σε δίδυμα αποφύγετε να ταξιδέψετε μετά τις 32 εβδομάδες.
Από την άλλη πρέπει να γνωρίζετε πως τα περισσότερα μαιευτικά επείγοντα όπως αιμορραγία και αποβολή συμβαίνουν στο 1ο και 2ο τρίμηνο.
Μπορεί να πάθω θρόμβωση λόγω της πτήσης?
Όταν είστε έγκυος και για 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβοθρόμβωσης. Έτσι ονομάζεται ο σχηματισμός θρόμβου αίματος στα πόδια ή στην πύελο, ο οποίος εάν ¨ξεφύγει¨ στους πνεύμονες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και απειλητικός για τη ζωή της εγκύου.
Η έγκυος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο στο αεροπλάνο λόγω του ότι βρίσκεται πολύ ώρα ακίνητη στο κάθισμα. Όσο μεγαλύτερη η πτήση τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος λοιπόν.
Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο θρόμβωσης?
Ο Μαιευτήρας γυναικολόγος είναι ο κατάλληλος για να υπολογίσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης ανάλογα με το ιστορικό σας.
Σε μεγάλες πτήσεις, ειδικά άνω τω 4 ωρών θα πρέπει:
- Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια
- Προτιμήστε τις θέσεις στον διάδρομο ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε και να περπατάτε τακτικά
- Φορέστε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
- Κάντε ασκήσεις όπως να ανασηκώνετε τις φτέρνες σας κάθε 30 λεπτά
- Μείνετε ενυδατωμένη
- Μην πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη
Εάν είστε έγκυος υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θρόμβωσης ο γυναικολόγος ίσως σας συστήσει να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους την ημέρα της πτήσης και για λίγες μέρες μετά.
Πότε είναι καλύτερο να μην ταξιδέψω?
- Όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού
- Εάν έχετε δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλη σοβαρή αναιμία
- Εάν είχατε πρόσφατα κολπική αιμορραγία
- Εάν πάσχετε από σοβαρή καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια
Μπορώ να φορέσω τη ζώνη ασφαλείας που διαθέτει το κάθισμα του αεροπλάνου?
Αυτό είναι απαραίτητο. Η ζώνη πρέπει να είναι πάνω από τους μηρούς σας και κάτω από την κοιλιά. Το πλήρωμα καμπίνας θα είναι εκεί για σας βοηθήσει.
Τι θα συμβεί εάν ξεκινήσει ο τοκετός κατά τη διάρκεια της πτήσης?
Αρχικά κρατήστε την ψυχραιμία σας. Σε κάθε εγκυμοσύνη υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτό να συμβεί.
Συνήθως ο τοκετός παίρνει αρκετή ώρα για να ολοκληρωθεί με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκεστε σε μια πτήση μεγάλης διάρκειας. Το πλήρωμα καμπίνας θα καλέσει κάποιον επιβάτη γιατρό να βοηθήσει ενώ ο πιλότος μπορεί να αποφασίσει την προσγείωση σε κοντινό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβετε φροντίδα.