Κατανοώντας το Ουρεόπλασμα

11 Οκτωβρίου 2024

Γράφει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Καλαντζής Χρήστος

Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών

Το Ουρεόπλασμα είναι ένα βακτήριο που ζει στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Αν και υπάρχουν διάφορα είδη, τα κυριότερα είναι 2:

  • το Ureaplasma urealyticum και
  • το Ureaplasma parvum

Το ουρεόπλασμα ανευρίσκεται συχνά στο κολπικό μικροβίωμα των γυναικών. Το 40-80% των γυναικών έχουν στο μικροβίωμά τους το ουρεόπλασμα χωρίς να τους προκαλεί συμπτώματα, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε μικρή ανάπτυξη.

Από την άλλη, η ύπαρξη του ουρεοπλάσματος στο γεννητικό σύστημα έχει συσχετιστεί με διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν το γεννητικό και αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών, τη γονιμότητα αλλά και την εγκυμοσύνη.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ως στόχο να μπορέσετε να κατανοήσετε περισσότερο το Ουρεόπλασμα και να ενημερωθείτε για το πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Πως μεταδίδεται το ουρεόπλασμα?

Το ουρεόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή αλλά και από τη μητέρα στο νεογνό. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης αποτελεί ακόμα πεδίο έρευνας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το Ουρεόπλασμα?

Όπως αναφέραμε το Ουρεόπλασμα είναι είναι ένα ευκαιριακά παθογόνο βακτήριο, που σημαίνει πως μπορεί να βρίσκεται σε υγιείς γυναίκες χωρίς να προκαλεί συμπτώματα, ειδικά όταν ζει σε ισορροπία με τα άλλα βακτήρια του μικροβιώματος του κόλπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως:

  • Πόνο-αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Ασυνήθεις κολπικές εκκρίσεις
  • Κολπικά υγρά με οσμή
  • Πόνο στον κόλπο - στην επαφή
  • Ενόχληση ή πόνο στην πύελο
  • Ερυθρότητα και φλεγμονή στον κόλπο-αιδοίο

Μπορεί το ουρεόπλασμα να σχετίζεται με επιπλοκές?

Αν και το ουρεόπλασμα είναι ιδιαίτερο κοινό και συχνά "αθώο" για τις περισσότερες γυναίκες, πρόσφατες μελέτες το έχουν συσχετίσει με κάποιες σοβαρότερες καταστάσεις όπως:

Πρόωρο Τοκετό

Το ουρεόπλασμα έχει συσχετιστεί με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως πρόωρο τοκετό. Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο ρόλος που έχει το ουρεόπλασμα στον πρόωρο τοκετό και ίσως η ύπαρξη του στο γεννητικό σύστημα είναι ενδεικτική μιας υποκείμενης κολπίτιδας ικανής να προκαλέσει επιπλοκές.

Υπογονιμότητα

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει το ουρεόπλασμα με την υπογονιμότητα. Η ύπαρξη του ήταν συχνότερη σε γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα και οι οποίες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης μετά τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής.

Τραχηλίτιδα

Η τραχηλίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με ουρεόπλασμα.

Ουρολοιμώξεις

Το ουρεόπλασμα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ουρολοίμωξης-ουρηθρίτιδας και γι' αυτό συντείνεται η λήψη αγωγής σε γυναίκες με συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Πως μπορώ να ελεγχθώ για Ουρεόπλασμα?

Ο έλεγχος γίνεται με λήψη δείγματος κολπικού υγρού στις γυναίκες και ούρων στους άνδρες.

Στο ιατρείο μας πέρα από την καλλιέργεια κολπικού υγρού, έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου για ουρεόπλασμα και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων με τη χρήση μοριακής ανίχνευσης (PCR) που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ακριβής.

Πότε χρειάζεται να λάβω αντιβιοτική αγωγή για ουρεόπλασμα?

Η απόφαση έναρξης αγωγής για το Ουρεόπλασμα γίνεται από τον Γυναικολόγο μετά την εκτίμηση εξατομικευμένα της κάθε γυναίκας.

Χρειάζεται να λάβει και ο σύντροφος αγωγή για το Ουρεόπλασμα?

Ναι, χρειάζεται να λάβει και ο σύντροφος αντιβιοτική αγωγή προκειμένου να αποφύγουμε την πιθανότητα επαναλοίμωξης.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών