Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 10 γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ωορρηξία, ακόμα και να τη διακόψει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος.

Επίσης, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας κάνοντάς το εύκολο να παίρνετε βάρος και δύσκολο να το χάσετε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών?

--> Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά του PCOS είναι:

1.      Ακανόνιστες περίοδοι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε τακτική ωορρηξία

2.     Αυξημένα ανδρογόνα.

Μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα.

3.      Πολυκυστικές Ωοθήκες.

Όταν οι ωοθήκες έχουν 12 ή περισσότερες μικρές κύστες με διάμετρο από 2 έως 9 χιλιοστά ή/και αυξημένο όγκο πάνω από 10ml.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Rotterdam εάν έχετε δύο από τα παρακάτω τότε μπορεί να διαγνωστείτε με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

>      Κλινικό ή/και βιοχημικό υπερανδρογονισμό

>      Όλιγο ή/και Ανωοθυλακιορρηξία

>      Πολυκυστικές Ωοθήκες

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών?

Τα συμπτώματα συνήθως γίνονται εμφανή μετά την εφηβεία ή μετά τα 20 έτη. Μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ακανόνιστες περιόδους
  • Αμηνόρροια
  • Υπογονιμότητα
  • Αυξημένη τριχοφυΐα συνήθως στο πρόσωπο το στήθος την πλάτη ή τους γλουτούς
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Τριχόπτωση
  • Λιπαρό δέρμα
  • Ακμή

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται μακροπρόθεσμα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμίας, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ενδομητρίου, υπνικής άπνοιας και κατάθλιψης.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)?

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι άγνωστα.

Φαίνεται πως το PCOS σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και παράγουν υψηλότερα επίπεδα αυτής για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό συνεισφέρει στην αυξημένη παραγωγή και δράση ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Επίσης, το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει κι άλλο την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το σώμα.

Από την άλλη, φαίνεται πως πρόκειται για σύνθετο γενετικό νόσημα καθώς έχει παρατηρηθεί αυξημένη συχνότητα μεταξύ συγγενών καθώς και μεταξύ διδύμων.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Ο γυναικολόγος θα εκτιμήσει τα συμπτώματά σας ώστε να μπορέσει να αποκλείσει αρχικά άλλα ενδοκρινικά νοσήματα που προκαλούν υπερανδρογοναιμία και διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας.

Θα βοηθούσε πολύ να σημειώνετε τις ημέρες της περιόδου αλλά και τα συμπτώματα σε ένα ημερολόγιο.

Συνήθως, χρειάζεται να κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών.

Τέλος, θα υποβληθείτε σε υπερηχογραφικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν έχετε πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών.

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στοχεύει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Έτσι, η θεραπεία που θα επιλεγεί εξαρτάται από τη δική σας συμπτωματολογία και εξατομικεύεται σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οι οποίες έχουν σχετικά τακτικές περιόδους (8 έως 12 το έτος) και ήπιο υπερανδρογονισμό μπορεί να επιλέξουν να μη λάβουν θεραπεία. Σε αυτές τις γυναίκες ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικά έλεγχος για δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Για τις παχύσαρκες γυναίκες συστήνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής με βασικά στοιχεία την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Μόλις 5% απώλεια σωματικού βάρους μπορεί πολλές φορές να αποκαταστήσει την ωορρηξία. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης στο μέλλον διαβήτη τύπου 2.

Τι μπορείτε να κάνετε?

Προσπαθήστε να:

  • τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά
  • τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
  • πίνετε περισσότερο νερό
  • τρώτε τακτικά ψάρια
  • μειώσετε το κρέας και τα γαλακτοκομικά
  • αποφύγετε τροφές και ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη
  • περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ
  • ασκηθείτε τακτικά με περιπάτους ή άλλη αερόβια άσκηση

Για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η αυξημένη τριχοφυΐα, η ακανόνιστη περίοδος και η υπογονιμότητα χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Ιός HPV
Ο HPV, δηλαδή ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papilloma virus) αποτελείται από μία ομάδα ιών που εμφανίζονται με εξαιρετική συχνότητα. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV. Από αυτούς περίπου οι 40 επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και πιο συγκεκριμένα το δέρμα του αιδοίου, του πέους ή του πρωκτού, καθώς και το βλεννογόνο του κόλπου, του τραχήλου και του ορθού. Περίπου 13 τύποι HPV σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ονομάζονται «υψηλού κινδύνου».
γυναίκα με πόνο λόγω ενδομητρίωσης
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όπου ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου βρίσκεται εκτός της μήτρας και συνήθως στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες. Είναι αρκετά συχνή κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία.
Ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας. Αποτελούνται από λεία μυϊκά κύτταρα και περιβάλλονται από ένα λεπτό στρώμα κολλαγόνου και μυϊκών ινών. Το μέγεθός τους διαφέρει καθώς μπορεί να είναι από πολύ μικρά με διάμετρο μικρότερη από ένα εκατοστό έως πολύ μεγάλα και να φθάνουν τα 20 εκατοστά.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών