Διαβήτης Κύησης

Τι είναι ο Διαβήτης Κύησης?

Ο Διαβήτης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός ως Διαβήτης Κύησης. Συμβαίνει επειδή το σώμα της εγκύου δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης και να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης.

Ο Διαβήτης Κύησης είναι αρκετά συχνός και εμφανίζεται σε περίπου 5 στις 100 εγκυμοσύνες.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Διαβήτη Κύησης?

 

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε Διαβήτη Κύησης εάν:

  • Έχετε αυξημένο σωματικό βάρος (ΒΜΙ>30)
  • Είχατε Διαβήτη Κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Έχετε γεννήσει μακροσωμικό έμβρυο δηλαδή μωρό βάρους > 4.5Kg
  • Οι γονείς ή τα αδέρφια σας έχουν Διαβήτη
  • Έχετε ρίζες από την νότια Ασία, την Κίνα ή τη Μέση Ανατολή

Τι είναι η καμπύλη Σακχάρου?

 Ο έλεγχος για διαβήτη κύησης γίνεται μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων κύησης με το τεστ ανοχής στη γλυκόζη ή αλλιώς την καμπύλη ζαχάρου.

Για την καμπύλη σακχάρου:

  1. Από το προηγούμενο βράδυ πρέπει να μην φάτε ή πιείτε κάτι εκτός από νερό
  2. Το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας θα γίνει λήψη αίματος για την μέτρηση της γλυκόζης νηστείας. Έπειτα, θα σας δοθεί να πιείτε διάλυμα γλυκόζης (συνήθως 75γρ).
  3. Η λήψη αίματος επαναλαμβάνεται 1 και 2 ώρες μετά ώστε να μετρηθούν εκ νέου τα επίπεδα γλυκόζης

Φυσιολογικές τιμές καμπύλης

  • Σάκχαρο νηστείας <92 mg/dl
  • Σάκχαρο 1ης ώρας <180 mg/dl
  • Σάκχαρο 2ης ώρας <153 mg/dl

Εάν έστω και μια τιμή σακχάρου είναι μεγαλύτερη από τα όρια, τότε μπαίνει η διάγνωση του Διαβήτη Κύησης.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του Διαβήτη Κύησης?

Η πλειοψηφία των γυναικών που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης έχουν καλές εγκυμοσύνες και υγιή μωρά κυρίως χάρη στη σύγχρονή μαιευτική-γυναικολογική φροντίδα και στην τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί.

Παρόλα αυτά εάν τα επίπεδα γλυκόζης παραμείνουν υψηλά:
  • Αυξάνεται η πιθανότητα ανάγκης πρόκλησης τοκετού, το ποσοστό καισαρικής τομής ή δυστοκίας ώμων λόγω αυξημένου βάρους του μωρού
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος για ενδομήτριο θάνατο
  • Το νεογνό ίσως χρειαστεί πρόσθετη φροντίδα στη ΜΕΝΝ
  • Βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε παχυσαρκία ή ΣΔ τύπου ΙΙ αργότερα στη ζωή σας

 

Τι παραπάνω φροντίδα θα χρειαστώ εάν εμφανίσω Διαβήτη Κύησης?

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύστης θα βρίσκεστε υπό την στενή παρακολούθηση του μαιευτήρα γυναικολόγου σας αλλά και ενός ενδοκρινολόγου ειδικού στον διαβήτη κύησης.

Θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αλλά και το ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές. Αρχικά θα γίνει προσπάθεια ελέγχου του διαβήτη κύησης με σωματική άσκηση μετά τα γεύματα αλλά και ειδικά διαμορφωμένης δίαιτας.

Η παρακολούθηση σας θα είναι στενότερη με περισσότερες επισκέψεις στο γυναικολόγο για τον έλεγχο της υγείας και ανάπτυξης του εμβρύου. Εάν παρά τη δίαιτα και την άσκηση δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε ενέσεις ινσουλίνης.

 

Τι θα συμβεί με τον Διαβήτη Κύησης αφού γεννήσω?

  • Όσον αφορα το μωρο αυτό συνήθως θα πρέπει να ελεγχθεί λίγες ώρες μετά την γέννησή του για το ενδεχόμενο τα επίπεδα ζαχάρου του να είναι πολύ χαμηλά
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό και ως 8 έως εκ τούτου σας δίνεται η οδηγία να σταματήσετε την όποια αγωγή λαμβάνετε.
  • 6-13 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας θα πρέπει να ελέγξετε τη γλυκόζη νηστείας. Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν υψηλά και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από τον ενδοκρινολόγο
  • Οι έγκυες που εμφάνισαν ζαχαρώδη διαβήτη κύησης θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον και για αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη ζωή τους τη σωματική άσκηση τον έλεγχο του βάρους τους και την υγιεινή διατροφή
  • Λόγω του κινδύνου εμφάνισης ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 5 χρόνια πάντα δίνεται η σύσταση να ελέγχεται η γυναίκα κάθε χρόνο

 

Θα έχω διαβήτη κύησης και στην επόμενη εγκυμοσύνη μου?

Περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες θα έχουν διαβήτη κύησης ξανά στην επόμενη εγκυμοσύνη τους.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση πριν την επόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει το ρίσκο για την εμφάνιση Διαβήτη Κύησης ξανά.

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ειδικά εάν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του μωρού σας αλλά και εσάς την ίδια. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφών ώστε να πετύχετε ισορροπημένη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.
Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού. Είτε είναι προγραμματισμένη είτε αναπάντεχη σίγουρα έχετε ενθουσιασμό, χαρά αλλά και πολλές απορίες ή ανησυχία. Οι πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη είναι πολλές και μπορεί να προέρχονται από το διαδίκτυο, τους φίλους ή τους συγγενείς. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, το ίδιο και η εγκυμοσύνη της.
Ταξίδι με αεροπλάνο
Πολλές από εσάς θα αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αεροπορικώς ενώ είστε έγκυος, είτε για να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που ζουν μακριά είτε για διακοπές με το σύντροφο και τους φίλους σας.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών