Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης που επηρεάζει μέχρι και 8 στις 100 έγκυες γυναίκες. Προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση και εμφάνιση λευκώμα τος στα ούρα. Συνήθως είναι ήπια και επηρεάζει ελάχιστα την εγκυμοσύνη, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει τόσο την υγεία της εγκύου όσο και του εμβρύου.

Τι είναι η προ-εκλαμψία?

Ως προεκλαμψία ορίζεται ο συνδυασμός υπέρτασης κύησης και πρωτεινουρίας με λεύκωμα ούρων 24ώρου πάνω από 300 mg. Τα ακριβή αίτια αυτής της κατάστασης δεν είναι γνωστά.

 Για να τεθεί η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης στην κύηση, θα πρέπει η αρτηριακή πίεση να βρεθεί αυξημένη σε τουλάχιστον δύο μετρήσεις με διαφορά μεταξύ τους άνω των 4 ωρών. Η συστολική πίεση πρέπει να είναι ≥ 140mmHg ή/και η διαστολική ≥ 90mmHg, μετά την 20η εβδομάδα κύησης, σε γυναίκες χωρίς προ υπάρχουσα αρτηριακή υπέρταση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας?

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να γίνει κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη στον γυναικολόγο όπου μετρείται η αρτηριακή πίεση και ελέγχεται η γενική ούρων. 

Παρόλα αυτά 1 στις 200 γυναίκες θα εμφανίσει σοβαρή προ-εκλαμψία είτε κατά την εγκυμοσύνη είτε και μετά τον τοκετό.

Τα συμπτώματα της σοβαρής προεκλαμψίας είναι:

 • Δυνατός πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με τα συνήθη παυσίπονα
 • Θολή όραση ή λάμψεις
 • Σοβαρός πόνος στο υποχόνδριο δηλαδή την περιοχή κάτω από τα πλευρά
 • Οίδημα προσώπου ή και άκρων
 • Έντονο αίσθημα αδιαθεσίας
 • Επιγαστραλγία ή καύσος που δεν βελτιώνεται με αντιόξινα φάρμακα

 Η σοβαρή προεκλαμψία μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος και να εξελιχθεί ακόμα και σε σπασμούς πριν ή και μετά τον τοκετό. Οι σπασμοί αυτοί  που συμβαίνουν σε 1 στις 400 κυήσεις ονομάζονται εκλαμπτικοί  και η επείγουσα αυτή κατάσταση εκλαμψία

Τι παρακολούθηση χρειάζομαι εάν έχω διαγνωστεί με προ-εκλαμψία?

Εάν έχετε διαγνωστεί με προ-εκλαμψία η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας πρέπει να είναι πολύ στενή. Ανά τακτά διαστήματα θα επισκέπτεστε τον γυναικολόγο με σκοπό να μετρείται η αρτηριακή σας πίεση και να εκτιμάται η ανάγκη έναρξης κατάλληλης αγωγής για τη μείωσή της. Παράλληλα, θα ελέγχεται η ποσότητα του λευκώματος στα ούρα αλλά και η υγεία του εμβρύου μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου.

Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να γεννήσετε στις 37 εβδομάδες ή και νωρίτερα σε περίπτωση που απειλείται η υγεία του εμβρύου ή η δική σας.

Τι συμβαίνει εάν εμφανίσω σοβαρή προ-εκλαμψία?

Αρχικά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή (θεϊικό μαγνήσιο) για την πρόληψη εμφάνισης εκλαμπτικών σπασμών.

Ο μόνος τρόπος για να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές είναι ο τοκετός. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και η απόφαση που θα ληφθεί είναι εξατομικευμένη.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προεκλαμψία?

Αν και προεκλαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν:

 • Είχατε υψηλή αρτηριακή πίεση πριν μείνετε έγκυος
 • Είχατε εμφανίσει υπέρταση κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
 • Πάσχετε από διαβήτη, έχετε προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών σας ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο
 • Είστε άνω των 40 ετών
 • Είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή εάν η προηγούμενή σας ήταν πάνω από 10 χρόνια πριν
 • Είστε παχύσαρκοι
 • Είστε έγκυος σε δίδυμα
 • Η μητέρα ή η αδερφή σας είχε προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη της

Εάν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση προεκλαμψίας, ο γυναικολόγος σας ίσως σας συστήσει να λάβετε ασπιρίνη σε χαμηλή δόση μια φορά την ημέρα από τις 12 εβδομάδες κύησης και μετά ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

 Τι να περιμένω μετά τον τοκετό εάν έχω προεκλαμψία?

Συνήθως τα συμπτώματα της προεκλαμψίας εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Ωστόσο, σε λίγες περιπτώσεις οι επιπλοκές μπορεί να συμβούν και μετά τον τοκετό. Για το λόγο αυτό συνεχίζετε να παρακολουθείστε στενά με έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης με σκοπό να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη της φαρμακευτικής αγωγής.

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού. Είτε είναι προγραμματισμένη είτε αναπάντεχη σίγουρα έχετε ενθουσιασμό, χαρά αλλά και πολλές απορίες ή ανησυχία. Οι πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη είναι πολλές και μπορεί να προέρχονται από το διαδίκτυο, τους φίλους ή τους συγγενείς. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, το ίδιο και η εγκυμοσύνη της.
Διαβήτης Κύησης
Ο Διαβήτης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός ως Διαβήτης Κύησης. Συμβαίνει επειδή το σώμα της εγκύου δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης και να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης. Ο Διαβήτης Κύησης είναι αρκετά συχνός και εμφανίζεται σε περίπου 5 στις 100 εγκυμοσύνες.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ειδικά εάν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του μωρού σας αλλά και εσάς την ίδια. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τροφών ώστε να πετύχετε ισορροπημένη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών