Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, η οποία απεικονίζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας σε κλίμακα από 2 έως 60 φορές, μέσω ενός ειδικευμένου εργαλείου, του κολποσκόπιου. Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Πότε πρέπει να κάνω κολποσκόπηση;

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση κολποσκόπησης μετά την κλινική εξέταση και τη διεξαγωγή του τεστ ΠΑΠ σε περιπτώσεις όπου:

  • Τα ευρήματα του τεστ ΠΑΠ δείχνουν αλλοιώσεις ή είναι ασαφή
  • Ο ιατρός διέκρινε βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο ή το αιδοίο
  • Υπάρχει αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής έμμηνου ρύσεως ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Έχει προηγηθεί ένα θετικό HPV τεστ
  • ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • Υπάρχει ατομικό ιατρικό ιστορικό αλλοιώσεων

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Υστεροσκόπηση
Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση η οποία μας επιτρέπει να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (π.χ. πολύποδας ενδομητρίου), την τραχηλική κοιλότητα και τα στόμια των σαλπίγγων στην μήτρα
Λαπαροσκόπηση
Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Αποτελεί την πιο σημαντική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) και έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής.
Τεστ Παπανικολάου (Τhin Prep)
Η εξέταση τεστ Παπανικολάου αποτελεί ίσως την πιο φημισμένη εξέταση πρόληψης στην ιατρική και όχι άδικα, δεδομένου ότι η συμβολή του στη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας είναι τεράστια.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών