Υστεροσκόπηση

Τι είναι;

Υστεροσκόπηση: τι είναι;

Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση η οποία μας επιτρέπει να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (π.χ. πολύποδας ενδομητρίου), την τραχηλική κοιλότητα και τα στόμια των σαλπίγγων στην μήτρα

Διαδικασία

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η υστεροσκόπηση είναι μία ανώδυνη ειδική εξέταση που διαρκεί λίγα λεπτά. Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, χωρίς τομές. Με μία πάρα πολύ μικρή κάμερα, διαμέτρου 3-5mm, ο γυναικολόγος προσεγγίζει τη μήτρα από τον κόλπο, δια μέσω του καναλιού του ενδοτραχήλου. Ο ιατρός εισάγει πολύ αργά τη μικρή αυτή κάμερα μέσα στη μητρική κοιλότητα. Με την εξέταση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιος πολύποδας, συμφύσεις, ή κακοήθεια, και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας και κακοήθειας. Συνηθέστερα επιλέγεται να χορηγηθεί ελαφρά αναλγησία (μέθη) ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο 2-3 ώρες μετά. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και η ασθενής επανακτά τη φυσιολογική της δραστηριότητα την ίδια ημέρα.

Είδη

Υστεροσκόπηση: Οι υποκατηγορίες και οι προσεγγίσεις

Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία και αποτελεί διαγνωστική αλλά και θεραπευτική(επεμβατική) μέθοδο για πλήθος γυναικολογικών παθήσεων

Η διαφορά μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής υστεροσκόπησης

Η μέθοδος της υστεροσκόπησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους.

Κατά τη διαγνωστική υστεροσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το εσωτερικό του τραχήλου και της μήτρας της γυναίκας. Ο ιατρός εισάγει πολύ αργά τη μικρή αυτή κάμερα μέσα στη μητρική κοιλότητα. Με την εξέταση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για πολύποδα, συμφύσεις, ή κακοήθεια, και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας, και κακοήθειας.

Σε ό,τι αφορά την επεμβατική υστεροσκόπηση, αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρακάτω:

  • Πολύποδες
  • Λύση συμφύσεων
  • Διάφραγμα μήτρας
  • Ινομυώματα
  • Βιοψία υπό οπτικό έλεγχο, όπως, και θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου σε αιμορραγίες της μήτρας, είναι πολύ συχνές στην κλιμακτήριο, ή στην εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση για αφαίρεση ινομυωμάτων και πολυπόδων, ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πάρα πολύ λεπτό εργαλείο μαζί με την κάμερα, βλέπει ακριβώς τη θέση του μορφώματος και το αφαιρεί από τον κόλπο, χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιά.

Υστεροσκόπηση ή απόξεση της μήτρας; Γιατί υπερτερεί η υστεροσκόπηση;

Ένα σύνηθες ερώτημα των γυναικών προς τον γυναικολόγο τους είναι αν πρέπει να κάνουν υστεροσκόπηση ή απόξεση μήτρας και ποια τεχνική είναι καλύτερη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υστεροσκόπηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης κλινικών περιπτώσεων όπως βαριές αιμορραγίες, εμφάνιση πολύποδα αλλά και ινομυωμάτων. Πρόκειται για μία πολύ εξειδικευμένη και μοναδική μέθοδο για την αφαίρεση πολυπόδων και ινομυωμάτων και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από την απόξεση της μήτρας. Αντίθετα, με την απόξεση δεν μπορεί να αφαιρεθεί αποτελεσματικά κανένα ινομύωμα, ή πολύποδας του ενδομητρίου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η απόξεση υπολείπεται της υστεροσκόπησης και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης.

Η υστεροσκόπηση είναι” ευτύχημα” που υπάρχει στη διάθεσή των γυναικολόγων και των γυναικών διότι είναι μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μοναδική και αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εσωτερικού τμήματος της μήτρας.

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Κονδυλώματα HPV
O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) είναι DNA ιός που σχετίζεται κυρίως με βλάβες του τραχήλου της μήτρας. Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 τύποι του ιού και περισσότεροι από 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλουν το επιθήλιο της πρωκτογεννητικής χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV είναι παροδική και ασυμπτωματική. Σε μικρό ωστόσο ποσοστό, λοίμωξη με τύπους υψηλού κινδύνου οδηγεί στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, που μπορεί μετά από πάροδο ετών να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Ουρογυναικολογία
Η Ουρογυναικολογία αποτελεί σημαντικό μέρος της Γυναικολογίας και ασχολείται με τις περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν συμπτωματολογία είτε από την πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους είτε από προβλήματα ακράτειας ούρων.
Λαπαροσκόπηση
Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Αποτελεί την πιο σημαντική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) και έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών