Ουρογυναικολογία

Τι είναι Ουρογυναικολογία;

Η Ουρογυναικολογία αποτελεί σημαντικό μέρος της Γυναικολογίας και ασχολείται με τις περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν συμπτωματολογία είτε από την πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους είτε από προβλήματα ακράτειας ούρων.

Πρόπτωση οργάνων πυελικού εδάφους

Τι είναι η πρόπτωση?

 Η πρόπτωση είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που επηρεάζει την καθημερινότητα και συνεπώς την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως.

Συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα όργανα της πυέλου ¨γλιστρούν¨ από την φυσιολογική τους θέση και μπορεί να προβάλλουν στον κόλπο.

 Η πρόπτωση είναι μια κατάσταση που συνήθως εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου και δεν αφορά μόνο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και πολύ νεότερες ιδίως μετά από φυσιολογικούς τοκετούς. Μεγάλη σημασία έχει να γίνει έγκαιρη και σωστή διάγνωση του προβλήματος. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Χρήστος Καλαντζής διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της πρόπτωσης και εξατομικευμένα θα προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για εσάς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης?

 Η πρόπτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

 • αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • ενόχληση-μπούκωμα στον κόλπο
 • την αίσθηση ότι κάθεστε πάνω σε μπάλα
 • να ψηλαφήστε κάτι που προβάλει από τον κόλπο
 • ενόχληση κατά την επαφή
 • προβλήματα με την ούρηση όπως το να αισθάνεστε ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει τελείως, συχνοουρία ή και απώλεια ούρων όταν βήχετε φταρνίζεστε ή ασκείστε (stress ακράτεια ούρων)

 Ορισμένες φορές η πρόπτωση πυελικών οργάνων ειδικά σε αρχόμενα στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης για άλλον λόγο όπως στη λήψη του τεστ ΠΑΠ.

 Ποιοι είναι οι τύποι της πρόπτωσης?

 Οι κυριότεροι τύποι πρόπτωσης είναι οι ακόλουθοι:

 •  Κυστεοκήλη: Η ουροδόχος κύστη προβάλλει στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου
 • Πρόπτωση μήτρας: η μήτρα χάνει τη στήριξη της και προβάλλει εντός του κόλπου ή και εκτός αυτού
 • Ορθοκήλη: τμήμα του εντέρου προβάλλει στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου
 • Πρόπτωση κόλπου: είναι η πτώση της κορυφής του κόλπου σε γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για αφαίρεση της μήτρας τους.

 H πρόπτωση πυελικών οργάνων ταξινομείται σε μια κλίμακα από ένα έως 4 ανάλογα με τη σοβαρότητα με τον βαθμό 4 να αφορά τη σοβαρότερη πρόπτωση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πώς είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να έχει ταυτόχρονα περισσότερους από έναν τύπο πρόπτωσης. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα.

Πως αντιμετωπίζεται η πρόπτωση ?

 Εάν δεν έχετε συμπτώματα και η πρόπτωση είναι η ήπια αυτό που θα χρειαστείτε είναι μια τακτική παρακολούθηση για την εκτίμηση της εξέλιξης της πάθησης.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι πιο σοβαρά ή επηρεάζουν την καθημερινότητά σας τότε μάλλον χρειάζεστε κάποια μέθοδο αντιμετώπισης. Σήμερα η πρόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που προσφέρουν γρήγορη ανάρρωση.

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Χρήστος Καλαντζής ειδικός στην αντιμετώπιση της πρόπτωσης  θα συζητήσει μαζί σας τα συμπτώματα, το ιστορικό, τον τύπο και βαθμό της πρόπτωσης και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Ακράτεια ούρων στη γυναίκα

 Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια -δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας- απώλεια ούρων και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να καταρρίψουμε το μύθο πως η ακράτεια ούρων αφορά μόνο γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι πολύ συχνή κατάσταση και μάλιστα υπολογίζεται ότι 3 στις 10 γυναίκες μέσης ηλικίας θα εμφανίσει κάποια στιγμή ακράτεια.

Παρατηρείται πολλές γυναίκες με ακράτεια ούρων να διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουν σε ποιο γιατρό να απευθυνθούν, εάν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται, ενώ συχνά καταβάλλονται από αίσθημα ντροπής και διαλέγουν απλά να το κρύβουν. Ευτυχώς σήμερα αυτό τείνει να αλλάξει και η σύγχρονη γυναίκα προσαρμοσμένη σε μία απαιτητική καθημερινότητα αναζητά ιατρική βοήθεια και για αυτά τα θέματα.

 Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Χρήστος Καλαντζής ειδικός σε θέματα ακράτειας θα μπορέσει να διαγνώσει τον τύπο ακράτειας που έχετε και εξατομικευμένα θα προτείνει την κατάλληλη λύση που μπορεί να είναι ελάχιστα επεμβατική ή και συντηρητική.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες διακρίνεται στην:

 • Ακράτεια σε προσπάθεια κατά την οποία έχουμε ακούσια διαφυγή ούρων κατά την προσπάθεια (π.χ. βήχας, άρση βάρους, ανέβασμα σκάλας κ.ο.κ.).
 • Επιτακτική ακράτεια κατά την οποία έχουμε έντονη και ξαφνική ανάγκη για ούρηση, με την ασθενή να μην προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα
 • Μικτού τύπου δηλαδή συνδυασμός των δυο ανωτέρω τύπων ακράτειας

Διάγνωση και κλινική εκτίμηση

Για κάθε Γυναίκα με συμπτωματολογια ακράτειας ούρων απαιτείται ένα λεπτομερέστατο ιστορικό και κλινική εξέταση από έμπειρο γυναικολόγο, εκτίμηση τυχόν υπάρχουσας πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Ο κολπικός και κοιλιακός υπέρηχος αποτελούν βασικές εξετάσεις για την εκτίμηση του πυελικού εδάφους, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Στα πλαίσια της διερεύνησης χρησιμοποιούνται αρκετά συχνα το ημερολογια ούρησης 3-7 ημερών καθώς και το Τεστ Πάνας. Τέλος, αρκετά συχνά χρησιμοποιείται και η ουροδυναμική μελέτη που βοηθά τον γιατρό να εκτίμηση ακριβέστερα το είδος της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας και μπορεί να είναι συντηρητική-φαρμακευτική ή χειρουργική. Στην χειρουργική αντιμετώπιση, η πιο γνωστή μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακράτειας σε προσπάθεια είναι η τοποθέτηση ταινίας κάτω από την ουρήθρα. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας απαιτεί τη σωστή διάγνωση αλλά και την εμπειρία του Ιατρού.

 

 

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Τεστ Παπανικολάου (Τhin Prep)
Η εξέταση τεστ Παπανικολάου αποτελεί ίσως την πιο φημισμένη εξέταση πρόληψης στην ιατρική και όχι άδικα, δεδομένου ότι η συμβολή του στη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας είναι τεράστια.
Κονδυλώματα HPV
O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) είναι DNA ιός που σχετίζεται κυρίως με βλάβες του τραχήλου της μήτρας. Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 τύποι του ιού και περισσότεροι από 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλουν το επιθήλιο της πρωκτογεννητικής χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV είναι παροδική και ασυμπτωματική. Σε μικρό ωστόσο ποσοστό, λοίμωξη με τύπους υψηλού κινδύνου οδηγεί στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, που μπορεί μετά από πάροδο ετών να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, η οποία απεικονίζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας σε κλίμακα από 2 έως 60 φορές, μέσω ενός ειδικευμένου εργαλείου, του κολποσκόπιου. Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών