Τεστ Παπανικολάου (Τhin Prep)

Η εξέταση τεστ Παπανικολάου αποτελεί ίσως την πιο φημισμένη εξέταση πρόληψης στην ιατρική και όχι άδικα, δεδομένου ότι η συμβολή του στη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας είναι τεράστια.

Πως γίνεται η λήψη του τεστ Παπανικολάου

Η γυναίκα κάθεται στη γυναικολογική καρέκλα σε θέση γυναικολογικής εξέτασης .Μετά την μακροσκοπική επισκόπηση του αιδοίου επιλέγεται ο κατάλληλος κολποδιαστολέας. Χρησιμοποιώντας μια ειδική σπάτουλα λαμβάνονται κύτταρα από το μέσα τμήμα του κόλπου και από το τμήμα του τραχήλου που προβάλλει εντός του κόλπου, ενώ με ένα βουρτσάκι λαμβάνονται κύτταρα από το κανάλι του τραχήλου. Τα κύτταρα που έχουν ληφθεί εξετάζονται στη συνέχεια από τον κυτταρολόγο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν στοιχεία φλεγμονής όπως για παράδειγμα τριχομονάδες ή άλλοι μικροοργανισμοί και, το σπουδαιότερο να ανιχνευτούν ανώμαλα κύτταρα ,τα οποία, εφόσον δε θεραπευτούν ,ενδέχεται να εξελιχθούν έπειτα από χρόνια σε κακοήθεια, όπως και κύτταρα μολυσμένα από ιούς με πιθανή καρκινογενετική δράση( ιοί HPV).

Πότε πρέπει να γίνεται?
Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να ξεκινάει ένα χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας και μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Σε περίπτωση που είναι φυσιολογικό ,πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αν όμως διαπιστωθεί κάποια ανωμαλία, τότε συνήθως ακολουθεί η κολποσκόπηση και ο γυναικολόγος θα συστήσει κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ Παπανικολάου.

Σε γυναίκες στη λοχεία η λήψη του τεστ Παπανικολάου ενδείκνυται 6 έως 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό για λόγους που σχετίζονται με την ιστολογική αναδόμηση του τραχήλου.

Ποια προετοιμασία χρειάζεται?

  • Το τεστ Παπανικολάου δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως(περίοδο)
  • Τις τελευταίες 24-48 ώρες πριν τη λήψη του τεστ Παπανικολάου πρέπει να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις και κρέμες ,ενώ το βράδυ της προηγούμενης μέρας πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή.

Γιατί πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου?

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στηρίζεται στο τεστ Παπανικολάου. Αν και η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου έχει περιοριστεί σημαντικά στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της συστηματικής εφαρμογής του τεστ Παπανικολάου ,εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρότατο γυναικολογικό πρόβλημα. Η πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας προκαρκινικής αλλοίωσης στον τράχηλο δίνεται με το τεστ Παπανικολάου κατά το οποίο αποκαλύπτεται κάποιος βαθμός κυτταρικής ανωμαλίας και εδώ φαίνεται και η τεράστια διαγνωστική αξία του τεστ.

Κυτταρολογία υγρής φάσης(Thin prep)

Η κυτταρολογία υγρής φάσης(thin prep) είναι μία άλλη μέθοδος εξέτασης κυττάρων του τραχήλου ,η οποία επιτρέπει τη διάγνωση οποιασδήποτε ανωμαλίας με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια.

Με τη μέθοδο αυτή το κυτταρικό υλικό από τον τράχηλο ξεπλένεται μέσα σε ειδικό υγρό , και έτσι συλλέγεται όλο το κυτταρικό υλικό που λαμβάνεται κατά την εξέταση.

Αντίθετα στο απλό τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται μόνο το κυτταρικό υλικό που επιστρώνεται.

Η κυτταρολογία υγρής φάσης (Thin prep) αυξάνει τη συχνότητα ανίχνευσης των χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακών βλαβών (LSIL) πάνω από 70% και των υψηλών βαθμού ενδοεπιθηλιακών βλαβών πάνω από 100%.

Με αυτή την τεχνική ,τα κύτταρα δεν επικαλύπτονται από αίμα ή βλέννα και έτσι το δείγμα είναι ευκολότερο να εξεταστεί στο εργαστήριο.
Τέλος η μέθοδος αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τυποποίηση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV) ,δηλαδή να ανιχνευτεί ο τύπος του ιού HPV .

Συνεχίστε την Ανάγνωση

Κονδυλώματα HPV
O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) είναι DNA ιός που σχετίζεται κυρίως με βλάβες του τραχήλου της μήτρας. Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 τύποι του ιού και περισσότεροι από 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλουν το επιθήλιο της πρωκτογεννητικής χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV είναι παροδική και ασυμπτωματική. Σε μικρό ωστόσο ποσοστό, λοίμωξη με τύπους υψηλού κινδύνου οδηγεί στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, που μπορεί μετά από πάροδο ετών να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Ουρογυναικολογία
Η Ουρογυναικολογία αποτελεί σημαντικό μέρος της Γυναικολογίας και ασχολείται με τις περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν συμπτωματολογία είτε από την πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους είτε από προβλήματα ακράτειας ούρων.
Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, η οποία απεικονίζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας σε κλίμακα από 2 έως 60 φορές, μέσω ενός ειδικευμένου εργαλείου, του κολποσκόπιου. Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών