Βακτηριακή Κολπίτιδα
Γράφει ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Χρήστος Καλαντζής
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία συχνή κατάσταση που οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στον κόλπο. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να συνοδεύονται από χαρακτηριστική οσμή.
Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα (Bacterial vaginosis)?
Η βακτηριακή κολπίτιδα οφείλεται σε ανισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.
Η ανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων και η μείωση του αριθμού των γαλακτοβάκιλλων κάνει το ph του κόλπου λιγότερο όξινο ευοδώνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των αναερόβιων βακτηρίων.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις με χαρακτηριστική οσμή που γίνεται συχνά αντιληπτή μετά την σεξουαλική επαφή. Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να είναι λεπτόρευστες με λευκό-γκρι χρώμα. Συνήθως δεν υπάρχει κνησμός ή πόνος.
Πόσο συχνή είναι η βακτηριακή κολπίτιδα?
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι αρκετά συχνή και υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες θα έχει ένα τουλάχιστον επεισόδιο στη ζωή της.
Πως μπορεί να αποκτήσει μία γυναίκα βακτηριακή κολπίτιδα?
Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο.
Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου απαρτίζεται από διάφορα βακτήρια (αερόβια-αναερόβια-γαλακτοβάκιλλους) που όμως στη βακτηριακή κολπίτιδα διαταράσσεται με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν περισσότερο τα αναερόβια βακτήρια.
Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε βακτηριακή κολπίτιδα εάν:
- Είστε σεξουαλικά ενεργή (μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ επαφές)
- Καπνίζετε
- Έχετε σπιράλ
- Κάνετε μπάνιο και όχι ντουζ
- Κάνετε κολπικές πλύσεις, χρησιμοποιείτε ακατάλληλα σαπούνια ή άρωμα στην ευαίσθητη περιοχή
- έχετε παρατεταμένες ή βαρειές περιόδους
- είχατε ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, εμμηνόπαυση)
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα?
Όχι! Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ακόμα και εάν δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, είναι πολύ συχνότερη σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.
Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται από έναν άντρα σύντροφο, αν και εμφανίζεται πιο συχνά μετά από αλλαγή συντρόφου. Οι γυναίκες που έχουν επαφές με γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν βακτηριακή κολπίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας?
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις.
- Οι εκκρίσεις συνήθως είναι λευκές ή γκρι με οσμή ψαριού.
- Η οσμή είναι πιο αντιληπτή κατά τη διάρκεια της επαφής.
- Οι εκκρίσεις γίνονται περισσότερες μετά την περίοδο ή την επαφή.
- Συνήθως δεν συνοδεύεται από κνησμό ή ερεθισμό στον κόλπο και το αιδοίο
* Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι το μόνο αίτιο κολπικών εκκρίσεων. Άλλα αίτια μπορεί να είναι οι μύκητες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως χλαμύδια και γονόρροια.
Πως γίνεται η διάγνωση?
Αν και πολλές φορές μπορούμε να υποθέσουμε την ύπαρξη βακτηριακής κολίτιδας από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, το σωστό είναι να ληφθούν καλλιέργειες κολπικού υγρού.
Αυτό θα βοηθήσει στην έγκυρη διάγνωση και συνεπώς στην λήψη της κατάλληλης αγωγής. Εξάλλου, όπως αναφέραμε και νωρίτερα τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλα μικρόβια ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Στο ιατρείο μας συνεργαζόμαστε με κορυφαία εργαστήρια ενώ παρέχουμε και τη δυνατότητα ελέγχου με μοριακές μεθόδους PCR.
Βακτηριακή κολπίτιδα στην εγκυμοσύνη?
Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη καθώς έχει συσχετιστεί με:
- Πρόωρο τοκετό
- Αποβολή
- Χαμηλό βάρος γέννησης
- Ενδομητρίτιδα μετά τον τοκετό
Για το λόγο αυτό η βακτηριακή κολπίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως και οι έγκυες με συμπτώματα να απευθύνονται στον γυναικολόγο.
Πως αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα?
Ανάλογα με τα συμπτώματα και τη βαρύτητα τους, την κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα της καλλιέργειας κολπικού υγρού θα σας δοθεί η κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική.
Λόγω των συχνών υποτροπών πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας καθώς και στη διενέργεια επανελέγχου με νέα καλλιέργεια μετά την αγωγή.
Πρέπει να λάβει αγωγή και ο σύντροφος?
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν πως η λήψη αγωγής από τον σύντροφο θα μειώσει τις πιθανότητες υποτροπής. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί.