Ουροδυναμικός Έλεγχος

Τι είναι ο Ουροδυναμικός Έλεγχος?

 Ο Ουροδυναμικός Έλεγχος είναι μία εξέταση που δείχνει τι συμβαίνει στην ουροδόχο κύστη τόσο στην φάση της πλήρωσης (δηλαδή όταν γεμίζει) όσο και στη φάση της κένωσης (όταν αδειάζει).

Στόχος της εξέτασης είναι να αναπαραστήσει τα συμπτώματα που βιώνει η κάθε ασθενής και να δώσει στον ειδικό Ουρογυναικολόγο τις απαραίτητες πληροφορίες για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ασθενείς με ακράτεια ούρων, συμπτώματα επιτακτικότητας, άλλα συμπτώματα από το ουροποιητικό αλλά και πρόπτωση μήτρας ή κόλπου χρειάζεται να υποβληθούν σε αυτήν την εξέταση.

Επίσης, είναι χρήσιμη όταν πρόκειται να χειρουργηθείτε για ακράτεια ούρων ,πρόπτωση μήτρας ή κολπική χαλάρωση.

Πόσο χρόνο διαρκεί ο Ουροδυναμικός Έλεγχος?

Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά αν και συνολικά το ραντεβού σας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα.

Πως πρέπει να προετοιμαστώ για τον Ουροδυναμικό Έλεγχο? 

Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να φάτε και να πιείτε ως συνήθως. Καλό θα είναι να προσέλθετε στην εξέταση με γεμάτη κύστη. Εάν αυτό είναι δύσκολο λόγω των συμπτωμάτων σας μπορείτε να προσέλθετε νωρίτερα στην εξέταση και να πιείτε νερό στο χώρο αναμονής.

Συνήθως θα σας ζητηθεί να κάνετε καλλιέργεια ούρων λίγες μέρες πριν την εξέταση ώστε να αποκλειστεί μία πιθανή ουρολοίμωξη και να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνατε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας.

Πως πραγματοποιείται ο Ουροδυναμικός Έλεγχος?

Στο πρώτο κομμάτι της εξέτασης θα σας ζητηθεί να ουρήσετε σε μία ειδική λεκάνη που ονομάζεται ροόμετρο. Το ροόμετρο μετράει τον όγκο των ούρων σας καθώς και την ροή τους. Κατά τη διάρκεια της ροομετρίας βρίσκεστε μόνη σας στο χώρο ώστε να νιώθετε άνετα. Τέλος, θα ελεγχθεί το κατά πόσο αδειάζει τελείως η κύστη σας.

Στο δεύτερο κομμάτι της εξέτασης η κύστη σας γεμίζει με ένα συγκεκριμένο ρυθμό και καταγράφονται με ειδικούς αισθητήρες αλλαγές στις πιέσεις που δημιουργούνται. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο Ουρογυναικολόγος θα σας κάνει ερωτήσεις για το πως αισθάνεστε καθώς η κύστη σας γεμίζει αλλά και το πότε θα θέλατε να ουρήσετε.

Όπως είπαμε νωρίτερα σκοπός της εξέτασης είναι να αναπαραστήσει τα συμπτώματα που έχετε σπίτι.

Στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι της εξέτασης ουρείτε ξανά στο ροόμετρο και οι αισθητήρες μετρούν την πίεση στην κύστη.

Χρειάζεται να προσέξω κάτι μετά την εξέταση?

Αμέσως μετά την εξέταση μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας χωρίς κανένα περιορισμό. Καλό θα ήταν για τις επόμενες δύο μέρες να πιείτε άφθονο νερό (9-10 ποτήρια την ημέρα).

Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση ως εναλλακτική επιλογή?

Δεν υπάρχει άλλη εξέταση ή τρόπος που να παρέχει στον Ουρογυναικολόγο όλες αυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται για έγκυρη διάγνωση και θεραπεία.

Συχνές Ερωτήσεις

Dr Καλαντζής Χρήστος

Μαιευτήρας - Χειρoυργός Γυναικολόγος
MSc - PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών